AKUPUNKTUR'UN ETKİSİ
Akupunkturda iğnelenme esnasında altı değişik objektif etki olur.
Analjezik etki dediğimiz ağrı kesici etki, beyinden endorfin salgısının artırılmasıyla olmaktadır.
Sedasyon etkisi adını verdiğimiz sakinleştirici etki, endorfin, serotonin, dopamin ve enkefalinlerde ki artma ile olur. Bu salgılardan dolatı bazı insanlar akupunktur tedavisi anında uyurlar. Tedavi bitince uyanırlar. Uyandıkları zaman, daha dinç oldukları gözlenmiştir.
Akupunkturun homeostatik yani düzenleyici etkisi mevcuttur. Normal vücut homeostatisisi endokrin sistem, sempatik ve parasempatik sistemle oluşmaktadır. İmmun sisteme üzerine etkisi vardır. Akupunkturda IgG, IgAi IgM’in antikor seviyesinde iki ve dört kata varan artmalar söz konusudur. Bu ise Retikulo Endotelial Sistemin uyarılması ile olur.
Psikolojik etkisi vardır. Akupunkturun sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi mevcuttur. Bu.dopamin, serotonin ve naloksan salgısını artırarak olmaktadır. Serotonin ve noradrenalin akupunktur mekanizmasında aktif olarak yer alır.
Akupunktur, paralitik hastalarda motor iyileştirmeyi hızlandırır. Bu Nörolog Melzak ve Wall 1965 yılında açıklanmış olan “Motor Gate” teoridir. Felçin tedavisi bundan dolayı başarılıdır.